方力申疫下勁減26磅 練成爆肌身型登月曆封面

過往貴為香港飛魚的方力申,原來在上年體重一度達183磅,但經過9個多月的減肥,最後減了26 磅,練成了肌肉身形,更以爆肌look成為月曆的主角,他特意在IG上分享了日曆圖片。

方力申表示:「抗疫大大曆,一月主角有我(抽籤㗎)今次唔係為工作而影相,所以我要强調: 我一啲都冇執過啲相! #nofilter #nophotoshop #noretouch 2014414日,為拍攝廣告,訓練了4個半月,我從當時體重最重的169磅,減了30磅,完成任務。自此我曾承諾,永遠不會再讓體重反彈,因為減肥實在太辛苦。

但他續指,結果這些年來,自己體重彈出彈入了好多次,「其實在2020年初,當時疫情剛開始,我每星期練水20公里,狀態理想,可惜,真的會遇上抗疫疲勞,一下子,我的體重破紀錄上升到183磅(係身高就正,啱啱好6呎),正值當時泳班生意全停,個人演藝工作亦大受影響,鬥志欠奉,無心戀戰。」

Alex提到,幸好有一班「同病相連」的兄弟們,沒有繼續「放負」,反而帶起「抗疫大大力」 ,一個月後更減了15磅。  他指:「過程中,我們發覺原先目標只是想減肥,改善『身』形,但其實還改變了自己的『心』態。當控制不了環境,但原來可以控制自己的心境,就算戴上口罩,都要讓大家看到我們的笑容,所以我們12個人,決定要將身心健康連結抗疫生活,並將此記錄之。1214日拍攝了 #抗疫大大力進化版2021 #抗疫大大曆 ,同時繼續提醒自己:唔好俾眼前環境影響自己嘅心境,學習用自己嘅心境去轉變當時環境!要坐言起行,我地唔做,一定係zero;但去做,有可能變Hero!共勉之!

方力申IG圖
方力申IG圖
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟