【叱咤頒獎禮2020】逾20年再上叱咤台 莫文蔚勇奪「至尊歌曲」

莫文蔚(Karen)憑《呼吸有害》於《2020年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》上奪得「叱咤樂壇至尊歌曲大獎」,是她首度奪得叱咤的歌曲獎。

莫文蔚憑《呼吸有害》,首度奪得叱咤歌曲獎。

Karen在台上開心說:「呢一刻真係要用不可思議嚟形容。喺我廿八年演藝旅程,我只嚟過兩或三次《叱咤》,但今日可以返到嚟我嘅屋企 – 香港呢個起步點,拎到咁大嘅厚禮,真係冇諗過。走咗咁大個圈返嚟,呢個旅程好圓滿。多謝商台,就算我唔喺香港,你哋都係一路支持我,我經歷咗好多代嘅DJ,但大家都係咁愛我。」她更多謝香港樂壇,特別是一直守候她的樂迷,更說:「咁好嘅樂迷唔知喺邊度搵,我好幸運,多謝香港!」

莫文蔚坦言冇諗過拎到咁大嘅厚禮。

此外,Karen亦擔任表演嘉賓,15分鐘內獻唱一連串廣東歌Medley。大會先播出她於1999年獲張國榮頒獎的片段,Karen隨即唱出《左右手》向對方致敬,她更表演彈古箏,台下的歌手紛紛起身拍手歡呼。

大會播出莫文蔚於1999年獲張國榮頒獎的片段。(商台截圖)
莫文蔚獻唱多首經典歌曲。
莫文蔚即場表演彈古箏。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟