莫文蔚憑《呼吸有害》奪「勁爆年度歌手」

2020年香港樂壇首個頒獎禮《新城勁爆頒獎禮2020》於昨日圓滿結束,Sony Music 旗下歌手莫文蔚(Karen)、陳柏宇(Jason)、林奕匡(Phil)、黃妍(Cath)、小塵埃及 Michael C 齊齊獲獎,其中久未推出廣東歌的 Karen 更憑《呼吸有害》連奪「勁爆年度歌手」及「勁爆歌曲」兩大獎項,勢不可擋。

莫文蔚憑《呼吸有害》奪新城兩大獎項。

今年雖然遇上新冠肺炎,但卻無損一眾Sony Music歌手得獎的興奮心情,其中相隔十年再次推出廣東歌《呼吸有害》的 Karen,繼早前成為首位連奪五台冠軍歌的歌手後,昨日她再度憑歌曲贏得「勁爆年度歌手」及「勁爆歌曲」兩大獎項,Karen 坦言以廣東歌獲得的心情很特殊,於頒獎禮中分享道:「好多年冇喺香港出現,又冇唱廣東歌,但今年呢隻歌得到大家支持同喜愛,呢件事真係好勁爆!」

今年在歌曲路上來個大革新的Jason則連奪「勁爆男歌手」及憑《感情這回事》奪得「勁爆歌曲」,他在台上剖白兼自我勉勵一番道:「今年其實有好多時間去諗嘢,做咗好多改變,而家唔知信心喺邊,好似好兩頭唔到岸,但抱住信念繼續做落去就會好。今年去咗學唱歌,愈學愈覺得自己唱得渣,愈覺得自己唱得渣就愈唱得渣,好慘!所以加油!」

陳柏宇憑《感情這回事》奪得「勁爆歌曲」。

除了KarenJason外,新城早前亦已頒發部份獎項,其中PhilCath同時奪得「勁爆唱作人」大獎,Phil 有感而發道:「今年有機會出碟、做歌,或者出席頒獎禮,都係值得珍惜嘅事。」Cath則開懷道:「好開心,做咗唱作歌手後,呢個係我第一個唱作人獎項,所以對我嚟講非常寶貴。」

林奕匡奪「勁爆唱作人」。
黃妍奪「勁爆唱作人」,是她第一個唱作人獎項。

今年為電影《幻愛》獻唱同名主題曲的小塵埃,則奪得「勁爆組合」一獎,成員PollieJonathan感恩道:「能夠唱到電影主題曲係好多緣份喺裡面先有嘅機會,呢件事對我哋嚟講幾新幾好玩。」

小塵埃,則奪得「勁爆組合」一獎

今年出道的Michael C亦憑出道作《愚公》奪得「勁爆國語力歌曲」獎項,他坦言歌曲最能標示自己對行音樂路的決心,他說:「很多身邊人,甚至父母都覺得我係愚公,就如歌曲所言。真係冇諗過咁個人化嘅歌曲會得到認同及得獎,要多謝新城電台同埋 Sony Music。」

Michael C憑出道作《愚公》奪得「勁爆國語力歌曲」獎項。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟