張栢芝廣州商演失準 現場走音道歉:唱得好難聽

(微博)

日前(26日),現年40歲的藝人張栢芝應邀到內地商演,與王力宏以汪峰等巨星同台演出。據悉,這個商演斥資近5000千萬,更傳演唱兩首歌的張栢芝收近百萬人民幣酬勞。當晚張栢芝分別演唱了兩首歌,包括自己的經典名曲《星語星願》,還翻唱了張麗瑾的《留給最愛的說話》。不過在開始演唱之前,張栢芝已經不停戴頭盔,說自己失聲又沒彩排:「感謝感謝,希望你們都體諒,我講國語會好一點,講中文(意指廣東話)音都會吞下去,很感動你們都體諒。

不過,久未公開戲唱的張栢芝表現強差人意,一開始靠播碟「咪嘴」,到後來她直接開聲現場演繹:「雖然唱得好難聽,但我都會盡全力,將整首歌完整唱給大家聽」,結果又失聲、又走音,唱喉令人難以接受。到表演完畢,張栢芝繼續向觀眾連番道歉:「我都忍唔住想笑!我18歲出道,到今天40歲,第一次唱呢首歌,但可能真係最近比較忙一個節目所以失聲咗,但我唔理媒體或者你哋現場聽到有幾多失聲或者走音,又或者唱到,因為我覺得,作為一個歌手,最重要就係認真對待每一位觀眾。頭先我可以遞個咪畀你哋,但我都堅持將佢完整(唱完),希望你哋都可以感受到我哋嘅熱誠,同體諒到我失聲。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟