【今晚有牌打】羅家英節目重談演「聞西」感不滿:科學家應該型啲!

(影片截圖)

現年74歲的羅家英(家英哥)早在90年代與周星馳拍攝多部港產電影,而其中除了《西遊記》之外,人氣緊隨的應該是《國產凌凌漆》中的「達聞西」一角,家英哥表示︰「最初第一次同周星馳、李力持合作,兩個個名好大啦,巴閉啦,真係巴閉㗎嗰時。我哋呢啲𡃁仔去到,縮埋一二角㗎啫,去到元朗拍,10點鐘到,一路坐到5點鐘先拍到我。劇本畀我,我諗住科學家梗係着件西裝,都型型哋啊。唔係!着件笠衫、短褲、拖鞋,咁我係一萬個唔係幾『likey』。(達哥︰唔係咁想做嘅開頭?)唔係唔想做,係(心諗)『搞乜嘢啊?』科學家應該型啲。」

不過,家英哥還是照做了,他表示︰「算啦算啦,啱啱出嚟做,啱啱踏入電影行業,(拍咗)4、5套戲之內㗎啫,好新,新人嚟,咁咪照做囉!」當時要講一句「力拔山兮氣蓋世」,但怎樣出場,用什麼腔調講,就是家英哥自己發揮,於是他用粵劇台步出場,提着兩袋菜行出來。家英哥即場示範當時的語氣講道︰「『力拔山兮氣蓋世』,(心諗)你仲唔死周星馳?睇你點答我!佢又厲害喎,佢又︰『時不利兮騅不逝』,佢又用咗我嘅語調去講喎,因為大家冇排過㗎嘛。(達哥︰冇預先傾過嘅?)冇㗎,即嚟㗎。厲害!你點嚟我點答,呢啲咪高手囉!」出到來的效果都得到觀眾喜愛。而有關《西遊記》系列的唐僧,楊玉梅爆家英哥後來曾拒絕再演唐三藏,家英哥解釋:「因為老咗,我演唐三藏時已經50歲,再演就60歲,唔睇得,因為唐僧好靚仔,內地大把靚仔,我亦未必做得返,所以唔做喇!」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟