陳健安用夢境旋律創作新歌

唱作歌手陳健安(On仔)透露新歌旋律靈感來自夢景,更謂夢境給他很多啟示,亦鍾意研究夢境如何影響自己的生活。

陳健安透露新歌旋律靈感來自夢景。

陳健安向來喜歡從生活細節中找出不同的創作素材,但今次創作新歌《惡夢經》的經驗卻是前所未有奇特,因為他首次由夢中摘下旋律,他說:「去年有次發夢出現咗一啲旋律,然後我就醒咗,之前從來未試過瞓醒重會記得夢入面嘅嘢,都係第一次發生,咁我立刻喺床上用手機錄低佢,然後最近完成呢首歌嘅demo。」

On仔形容這首歌是一個摘落來的旋律,而不是創作出來的旋律:「呢幾年我都好鍾意研究自己嘅夢境,而我好多夢境亦都影響、同時又係嚟自我嘅生活,畀咗好多啟示俾我,我好重視夢境點樣影響我嘅生活,好想同大家分享一下呢種體驗。」他續指如果我當時忙緊一樣事,會發有關的夢,例如之前做《廢學》這首歌,學整一啲Lo-Fi音樂,會發夢回到校園返學。

陳健安話好鍾意研究自己的夢境。

On仔說近排好多朋友都經常發惡夢,所以當他和填詞人Oscar提出這個概念後,對方馬上很有共鳴,他說:「Oscar話不如就集中講惡夢,上次《廢學》就屈喺屋企無所事事,咁今次就係瞓着咗發呢個惡夢,所以場景設定喺屋企,導演亦都設計到個MV係徘徊喺真實同虛幻之間,究竟有幾多係真實幾多係虛幻,就留俾觀眾去領悟。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟