吳海昕演小説家 被爆牆上親寫愛情金句

吳海昕(Sofiee)日前為新片拍攝煞科戲,飾演神經質小説家的她坦言很有有挑戰性,更被導演大爆於牆上親手寫愛情句子。

吳海昕於新片飾演神經質小説家。

任賢齊(小齊)、吳海昕、陳湛文、張松枝等合作的電影《失衡兇間:唐樓》日前煞科,小齊亦「萬歲」請全體工作人員食宵夜,眾人對在疫情下難得開工均十分開心感恩,離別之際大家都顯得依依不捨。小齊透露今次拍攝對他來說很有新鮮感:「人在恐懼之中,係會將你入面嘅潛能爆發出嚟,我無辜辜被捲入漩渦,見到一個咁清純漂亮嘅女仔(Sofiee)咁無助,想話睇吓點樣可以幫下手,誰知道攪到一身蟻。」

任賢齊飾演一個放監出來的江湖猛人,將短頭髮剪成平頭裝示人。
吳海昕(中)與任賢齊(左)及陳湛文合作。

對此Sofiee解釋說:「我在戲中飾演一名小説家,比較神經質,身邊嘅人唔知我講嘅係真係假,但都好樂意幫我,我有時好怕事,有時又好大膽去尋找真相,角色都幾複雜,對我來講都好有挑戰性。因為係小說家,所以成日都寫好多嘢,靈感到就會好神經質喺牆上寫字,所以屋入面有幅牆,寫滿晒我啲字。」不過導演馮志強卻踢爆牆上好多手寫字都是Sofiee自己親手寫上去,例如「我很愛你但我們不能走在一起」,反問這些是不是Sofiee的心結。

導演馮志強(右)踢爆牆上的字都是吳海昕(中)自己親手寫上去。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟