【諸朋好友】宣萱為演戲犧牲 歐陽震華嘲笑似男人改花名「Microwave」

(影片截圖)

無綫清談節目《諸朋好友》破格由張秀文、崔建邦主持,收視以及話題也相當不俗。而日前播出的一集(13日)就邀請來宣萱以及歐陽震華(Bobby)上來。歐陽震華突然爆出與宣萱於1997年拍攝電視劇《美味天王》的一場床戲期間,宣萱突然向導演要求「露多啲」,導演嚇到立即嗌「唔好」!

Bobby提起當年拍《美味天王》,「有一場戲話佢灌醉咗我,佢唱住嗰隻歌,喺度除衫,後尾扮我同佢有咗關係,格硬屈我要同佢拍拖。」當時宣萱問導演不如再露多點,但Bobby說,導演一聽到要求,立即耍手擰頭,「導演話:『唔使啦唔使啦!千祈唔好。』第一次聽到個導演,個演員話露多啲,導演會話:『唔使啦唔使啦!』」認真爆笑。之後Bobby又爆當時看到剪了短髮的宣萱背影似男人,又曾取笑她是「Microwave」。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟