陳卓賢拍《男排女將》奮身演出 假戲真做扭傷手腕

ViuTV最近播出由真人真事改編的新劇《男排女將》,講述一班年輕人在化身教練的鄧麗欣(Stepthy)的帶領下,熱血追逐排球夢,劇中有不少打排球場口,其中一場就講到陳卓賢 (Ian@MIRROR) 飾演的魚仔練習「殺波」時失平衡跌倒,右手先著地導致手腕扭傷。

為求效果逼真,Ian在這一幕中落力拍攝,更因此「假戲真做」,不慎扭傷手腕。身為前香港排球隊代表的Ian解釋指以前訓練時難免會練到周身傷,今次可能是意外觸傷舊患,不過Ian透露手腕傷勢並不嚴重,笑言只是「好小事」,向粉絲們大派定心丸。

MIRROR一眾成員為拍攝劇集積極練波,球技進步不少,對排球運動亦開始產生興趣,更笑指有意組隊打比賽,Ian表示不介意加入球隊,但就說最少要一年後才可參加:「我今年先正式係甲一球員名單取消註冊,根據香港排球總會嘅規例,我要等一年先可以再組隊參加丙組賽事。」他又笑謂:「到時睇下點啦,我驚大家冇時間練波,唔練波去打比賽就一定輸硬!」

Ian曾是香港排球代表隊成員。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟