羅力威分享新手爸爸之苦 自爆有產後抑鬱幸彈琴抒發

雨僑在8月為老公羅力威誕下女兒Harper,羅力威當時更陪老婆入產房,見證Harper誕生。成為新手爸爸3個多月,羅力威在IG上分享了湊女的苦與樂,更自爆自己有少許產後抑鬱。

羅力威在IG上分享了抱着愛女入睡的合照,他表示:「關於產後抑鬱我都唔係好知係乜,不過我估我其實中咗少少,老婆話返我知,我理解我嘅情況係,對喊聲好反感,同唔理智嘅人溝通唔到嘅時候,而你無地方發洩,因為你連鬧交都無對手,而咁簡單嘅食奶瞓覺道理點解唔明。」

他又指,出世首先要照顧老婆,當女兒不斷喊要見招拆招,氹到佢瞓。自每隔幾個鐘醒一醒 ,次次唔定時同唔知搞幾耐,直言自己永遠無收工,慶幸女兒這兩個幾月已經可以好乖地睡910小時。羅力威又提到,感激湊女過程中有親人幫忙,又可以彈琴宣泄情緒,加上貓仔聽話,而他睡少兼吃少些闺以當減肥。

他又表示:「IG典型懶係嘢格言,唔好覺得湊B感到沮喪失敗,因為最後見到個B望住你笑,也就是場仗大獲全勝之時,最後,男人老狗無咩好講,爸爸們加油。」

羅力威IG圖
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟