趙慧珊克服被狗咬陰影 到狗場做義工

趙慧珊(Aka)今年7月到狗場做義工期間,不慎被狗咬傷,致咀唇要縫九針恐破相。事隔近五個月,Aka的傷口康復理想,近日開設youtube頻道並把不同挑戰的片段放上網,繼早前挑戰滑翔傘後,近日她決定再狗的到狗場做義工,克服對陰影。

趙慧珊克服對陰影,到狗場做義工。

早前推出新歌《Fearless》的Aka透露今次去的地方是一位熱心市民收留的流浪狗,狗場的狗有不同的經歷和遭遇,她表示︰「因為自己之前出了意外,而且出咗首歌《Fearless》,網上有個挑戰,不如去嘗試接觸番狗,因為一直以來我都好鍾意小動物,藉呢個機會去話畀大家聽有好多狗需要幫助,自己都想出一分力,身體力行比較重要,希望可以影響身邊多啲人關注佢哋。」

片中所見,Aka隔着圍欄去探訪狗仔,她直言心情有點緊張,不過她表示今次有專業人士傍實︰「今日係畀狗完身一次接觸番,有專業人士傍實我,比較安心。」片尾她更作出嘗試,近距離接觸一隻遭交通意外致半身殘廢的流浪狗Bingo,Aka表示開頭慢慢畀狗聞吓,再同狗散步。

趙慧珊探訪因交通意外而半身殘廢的Bingo。
家人極力反對

Aka事後表示今次去探訪狗場做義工,屋企人起初極力反對,擔心她會再出意外︰「今次去狗場,屋企人係反對,問我現在不害怕?我跟他們解釋現場有專業人去陪伴,承諾自己會小心。」她又謂只要有時間都會繼續做狗義工。對於與Bingo相處,Aka有感而發︰「佢遇到交通意外,本來要拎去人道毀滅,雖然有好心人救番佢,但佢已被醫生斷定係終身殘廢。佢只有一歲,生命仲有好多路要去走同行,所以希望大家要小心揸車,好好留意身邊嘅小動物。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟