【NoxInfluencer】Coffee靠YouTube廣告月賺8萬?! 「我重質不重量」

(網頁截圖)

Coffee林芊妤自從離開無綫後,以瑜伽導師專業形象建立口碑,勤於拍片分享修身心得,成為唔少人追捧偶像。呢日Coffee有喜訊宣布,佢嘅YouTube頻道開咗不足1800日,未到5年就突破100萬訂閱,香港藝人中就只有佢同G.E.M.鄧紫棋達到百萬指標﹗

近年轉戰YouTube嘅香港藝人愈來愈多,事關吸人氣之餘,亦有傳收入十分可觀。網站NoxInfluencer能夠分析YouTube頻道的廣告價值,經推算後,頻道有125萬訂閱人數嘅Coffee(林芊妤)單月YouTube廣告收入約為8.8萬元。

其實 Coffee早前曾回應傳媒,表示YouTube廣告收入最多一次有10幾萬,但她認為不能作準。因為她主力的是運動片,亦表示不希望訂閱者在做運動時有廣告出現,所以特意刪除,也是不能作準的原因。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟