【本週Jer住你】《口水》麻利爆歌手唱懶音 直斥:係你垃圾!

(影片截圖)

在商台拍住「Do姐」鄭裕玲、余迪偉等人主持《口水多過浪花》的DJ麻利,在較早前曾在個人社交網站分享「正音」文章,更希望新一代歌手開始重視咬字,否則會讓下一代懶音問題更嚴重,事件除了惹來迴響之外,還成為圈內熱話。而近日,麻利更就事件接受網台節目《本週Jer住你》邀請,談音樂人談歌手懶音問題。

節目中,其中一位主持徐繼宗爆料,指某女歌手派台歌「成首歌有99%嘅位置應該會有懶音,佢全部都有」。麻利分享指,有某位歌手指自己唱懶音是一種風格,令她相當生氣:「人哋唔知係style嚟,佢哋會以為係正確(發音)。平日講嘢就唔使咁誇張,但係依家係講緊一個作品喎!正如畫家畫畫都唔會留啲鉛筆痕,唔係嘅話你又唔知佢係懶,定係一種風格。有啲界線係冇得含糊,報新聞、做電視、唱歌係唔可以有懶音。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟