廖碧兒拍感情戲被考起 感激羅家良教路

入行多年的廖碧兒在香港開電視足本播放的劇集《無間道》中竟然被感情戲考起,她笑道:「因為呢個角色的感情線好難掌握,好在有羅嘉良(撈家),佢真係教我好多,點樣演繹、點樣投入,一路帶住我入戲,仲要唔係果幾日,係果段時間!」

廖碧兒對「撈家」讚口不絕,事實上二人除工作上合作無間,私下原來亦都有偈傾!廖碧兒續謂:「佢知我對紅酒稍有研究,而佢亦都鍾意飲酒,所以我哋就算拍完戲都有keep住聯絡,無論在香港或內地,彼此亦師亦友!」

劇中廖碧兒的角色經歷不少難過時刻,她透露自己人生最低潮時是在11年,那年她腰部受傷,嚴重程度是流沙淌過腳趾她也沒感覺,她披露說:「我真係以為自己再行唔到路,大家都知我三歲開始跳舞,如果行唔到路咁點算呢?!」

廖碧兒當時人在醫院,外間卻有不少流言蜚語,還有傳媒要求她作出回應,她說:「回應咩呢,嗰時我心情已經好低落,好在爸爸一直在我身邊,最後先支持到我好起來!」

廖碧兒大讚拍檔羅家良。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟