鄭中基向小演員施「氹功」真淚拍劇獲讚

鄭中基(Ronald)相隔十八年再次拍劇,已為人父的他向劇中小演員施「氹功」。而同劇的張可頤透露Ronald用真眼淚拍攝,表現令人驚喜。

鄭中基向劇中小演員施「氹功」有一手。

鄭中基於ViuTV原創劇《暖男爸爸》中演單親爸爸,他自爆被好兄弟兼本劇監製之一何劍雄深深打動。Ronald在劇中飾演父兼母職的單親爸爸,他大讚劇集非常生活化,亦有多探討人性:「我鍾意輕鬆同貼地啲嘅劇,劇入面探討嘅都係現時大家發生或者都面對過嘅事!」。Ronald劇中的兒子角色名叫「暴龍哥」,他表示與小演員做對手戲要駛出「氹功」,而慶幸的是「暴龍哥」與他現實中的兒子剛巧都是五歲,相處起來相對上容易。

劇中小演員與鄭中基的兒子同是五歲,故容易相處。
張可頤分享拍劇「方程式」

而首次參演ViuTV劇集的張可頤表示,Ronald的表現令人驚喜:「佢拍實戲比我想像中更實。記得同佢有場戲,每次佢都用真眼淚去做,令我印象深刻。」她亦分享了與小朋友拍劇的「方程式」:「你留意個小朋友多啲,就會發現佢嘅作息時間,自然就捉到佢幾時有電同冇電!」

張可頤大讚鄭中基的表現令人驚喜。
鄭中基與劉江鬥「戲」。
近日宣布婚訊的余香凝亦有份演出。
去年憑電影《淪落人》於《第38屆香港電影金像獎》奪得「最佳新演員」的姬素孔尚治亦有參演。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟