陳健安怕着孖煙囪示人 冇親身上陣

唱作歌手陳健安(On 仔)近日雖忙於為111日至7日「本原祭」《陳健安2020以青春之名演唱會》綵排,但他仍然藉空檔埋首苦幹創作新歌,最新作品《時光邊緣的人》MV導演更厚待On仔,為他安排了四位女朋友,可惜MV男主角卻另有其人,On仔解釋説:「雖然近排真係好忙好緊迫,不過我都有問導演需唔需要我親身上陣拍MV,但最緊要係觀眾可以投入個戲,唔想因為我嘅出現而轉移咗個戲嘅焦點,所以MV有冇我做,我係持開放態度。」

男主角阿銘、陳健安及女主角、叱咤903 DJ鍾雪(右)

不過事後On仔在個人社交帳號上回應歌迷留言時卻幽默地說:「點解今次唔親身上陣拍 MV?我唔想俾人見我着孖煙囪,我怕醜!」可能這才是真正的原因。

On仔說自年初的《未知道》起計,經歷《廢學》到今年的第三首作品《時光邊緣的人》都風格各異,但三首作品內𥚃都有一個隱藏的故事,他說:「《時光邊緣的人》係講一個不老不滅嘅人,睇盡晒時代嘅興衰、和平與混亂,亦因此不斷經歷一位又一位深愛嘅人離世嘅痛苦。佢知道每一個佢愛嘅人都會離開,但佢會放棄去愛,定係勇敢面對呢,當中係有唔少嘅掙扎。好多謝男主角阿銘、女主角鍾雪商台叱咤903 DJ) BerlindaKit ManWing MV入面代表唔同年代嘅演出,希望觀眾都感受到MV故事所表達嘅情感。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟