黃偉文歌詞觸動人心 鄭欣宜拍MV感動到眼濕濕

歌手鄭欣宜(Joyce) 加盟寰亞音樂大家庭後第一首派台歌《小夜燈》,除了曲風別樹一格外,黃偉文(Wyman)的歌詞更是滿有深意觸動人心,讓 Joyce  MV 時也不禁感動到眼濕濕。

鄭欣宜在首派新歌。

Joyce 直言挑選歌曲時,第一次聽到《小夜燈》已很感動,而黃偉文的歌詞更似是為她而寫,她説:「Wyman啲歌詞好有意思好令我感動,我相信可以燃亮每個人內心嘅《小夜燈》。呢首歌好得意,我俾朋友聽個個都有唔同嘅感受,有啲會諗起爸爸媽媽,有啲會諗起自己嘅仔女,大家聽嘅時候不妨諗下邊個人係你嘅小夜燈。」

新歌歌詞令鄭欣宜非常感動。

Joyce說這是Wyman為成年人寫的兒歌,所以不同於一般的兒歌,成年人的兒歌自然比較有層次,每個人聽都有不同的感受。她說:「我感恩有兩個最錫我嘅人幫我完成咗呢首新歌,喺收到作曲人何山寫嘅歌,我已經好有感受,呢首歌個MV好特別,係以動畫為主,因為構思時,曲風感覺似係俾成年人的童謠,好溫柔嘅感覺。我都希望俾到大家新鮮感,錄音時我都嘗試用,一啲平時大家比較少聽到我嘅聲音去演譯,另外亦都加咗一啲雀仔聲音,希望可以俾大家更多空間去發揮想像力。」

近期很多藝人都會嘗試在網上做自己的頻道或直播,但Joyce的頻道節目內容一向貼地又好玩,故此被YouTube邀請參加他們的年度盛事,Joyce難掩興奮說:「今年我開始咗做我嘅YouTube頻道,最近好幸運俾YouTube揀選咗,邀請我參加佢哋1011日(星期日)嘅全球性活動YouTube FanFest,咁我覺得既然有呢個機會,就唱一個溫柔嘅非電子樂器演奏,連同原來的版本,我兩個版本都喜歡,大家有機會又試吓兩個版本聽吓比較吓,睇吓喜歡邊個多啲。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟