鄧穎芝嗌到喉嚨生繭 啞口三個月

鄧穎芝(Vangie)及張紋嘉(Crystal)日前錄影香港開電視節目,Vangie自爆因大情大性而令喉嚨生繭,搞到要啞口三個月。二人又透露,對演藝事業的熱誠,是受母親遺傳影響。

鄧穎芝(左)透露以前因大嗌,而令喉嚨生繭。

歌手鄧穎芝與張紋嘉為彭秀慧主持的《自煮女人最漂亮》擔任嘉賓,Vangie透露以前性格大情大性,不時尖叫大叫,最後因此而喉嚨生繭,令她非常痛苦,她說:「好彩醫生話有得醫,唔使開刀做手術,但代價就係三個月唔可以講嘢,好痛苦,嗰次之後,我唔敢再成日大叫。」

唱歌隨心 滿足感行先

對於演藝路,Vangie直言最緊要舒服,她說:「喺呢行咁耐,曾自資出唱片亦付出咗好多,但一直停留喺同一位置,所以都想嘗試其他發展,但唔係完全放棄演藝事業、唔係要完全退出,如果突然有日我想錄首歌,可能有天我會再想唱歌,我覺得咁樣會舒服啲。」Crystal對於將來的演藝事業,最重要是有滿足感,她謂:「我會去做啲畀到我滿足感嘅事、舉行自己嘅騷、講自己想講嘅說話、演自己想演嘅戲。」

Vangie曾自資出唱片及Crystal曾自資開騷,主持人彭秀慧表示挺欣賞她們,彭秀慧指她們雖然合資發展不同生意,例如:賣大閘蟹、賣盤菜、賣二手衫等,但其實她們為圓夢亦會不惜自掏腰包,而Vangie與Crystal異口同聲表示,對演藝事業的熱誠算是受媽媽遺傳所影響,Crystal說:「唔知點解我咁鍾意做舞台劇?其實媽媽喺我細個時做業餘劇團,媽媽第一次帶我喺台上演出,我記得當時仲係用手寫稿。」至於Vangie亦透露媽媽在她年幼時,曾在酒廊唱歌,不過最後為了屋企,而放棄了歌唱事業。

張紋嘉(左)與鄧穎芝(加右)跟彭秀慧大遜談演藝事業之路。
廚藝麻麻 自嘲嫁唔出

此外,節目中三人合力炮製具高營養、適合女士食用的「黑豆茨實節瓜盅」,當中廚藝麻麻的Crystal,甫出場即表示對入廚感到緊張,期間她亦雞手鴨腳,反觀對烹飪頗有心得的Vangie有板有眼,難怪當主持人彭秀慧笑言要每集都邀請Crystal做嘉賓時,廚藝麻麻的Crystal自嘲表示:「再喺咁我會嫁唔出!」

張紋嘉(右)廚藝麻麻,自嘲「嫁唔出」。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟