林嘉欣嘆素食午餐肉零罪惡感

林嘉欣(Karena)日前為食品拍攝宣傳廣告,她坦言因父母一向不讓她吃零食和無益食物,從小吃午餐肉的機會不多,今次做素食新餐肉的代言人可以零罪惡感。

林嘉欣品嚐素食午餐肉。

已奉行素食兩年多的Karena從小外國長大,一直非常嚮往香港地道的茶餐廳風味,特別是最「邪惡」的餐肉即食麵,所以當嘉欣知道有幸獲邀成為素食的新餐肉代言人時,內心實在興奮不已,笑言:「我終於可以有午餐肉食啦!」

她解釋家人從來不給她食零食,午餐肉向來被歸類為邪惡的不健康食品:「所以我從小都冇乜機會可以接觸到午餐肉,而為咗減碳食素嘅呢兩年間,我同午餐肉之間更係完全劃上句號。不過依家有新餐肉,令我終於可以零罪惡感之餘,又可以邊食邊救地球。」她指新餐肉的外表、味道同香氣,都同午餐肉非常相似,更不時利用它設計發掘新食譜,煮些新菜式。

林嘉欣終於可以食午餐肉啦,好開心呢!

更令Karena開心的是,宣傳廣告的導演更是她丈夫袁劍偉,夫妻檔上陣自然更有默契。不過在宣傳廣告拍攝現場,嘉欣與導演丈夫袁劍偉雖不時有傾有講討論鏡頭走位,但又似乎保持一點距離,嘉欣直言她習慣這樣:「始終係工作場合,大家想保持一啲距離,不過有一次佢唔記得咗,就好似喺屋企咁埋嚟搭住我膊頭嗌我,嚇咗我一跳,我立即彈開。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟