【網絡熱話】港媽批巴士USB充電口會「電親小朋友」 網民轟沒常識

現時有一些巴士座位椅背設有USB充電口,方便乘客為手機或電子產品充電,但最近有一名港媽在Facebook批評USB充電口「有冇諗過會電親小朋友」,又批評充電口是方便人們「打機」。

有網民投稿於Facebook專頁「生仔要考牌系列」,投稿內容指,該名港媽在Fscebook發帖文指,和女兒乘坐巴士時發現,巴士竟然在座位安插充電插座,斥方便人玩電子遊戲,妄顧小朋友安全,稱小學生篤手指入去會電到人。

許多網民則批評港媽沒有常識,有網民說「電芯都電得死人 可以拎諾貝爾啦 已經唔洗再發展核能」;「係屋企差電都好危險,有冇唸過小朋友?電話用完一次就好掉左佢,換過部!」

亦有網民認真回答指,USB的標準電壓為5V,相對香港插座電壓220V是非常之低,連九伏特電池的9V電壓都比USB充電口高,亦有網民指教育小朋友不要把手指插入任何充電口是父母的責任。

(Facebook專頁「生仔要考牌系列」截圖)
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟