歐陽偉豪夢想憑童年照成出位經典 稱要拯救電影界

中大中文系前高級講師歐陽偉豪(Ben Sir)較早前在社交平台上載影片反駁教育局局長楊潤雄的言論。(歐陽偉豪facebook圖片)

中大中文系前講師歐陽偉豪博士夢想憑著童年照出位。他指:「有位中同靚媽話睇見小benben嘅幼稚園相,竟然又係幼稚園同學,佢話返嚟香港摷返張畢業大合照出嚟同我二次相認,個畫面成齣向左走向右走。各位導演、投資者:成個劇本就形成咗㗎喇,我唔使開筆費,一個角色就得架喇!拯救電影界始於一張幼稚園相,可能48年前我就企喺佢身邊。人夠老就有經典。」

也許,歐陽偉豪覺得人生如戲,應該要以自己為傳奇的題材。

歐陽偉豪,人稱「Ben Sir」,香港粵語語言學家、主持及演員,師承語言學家張洪年,其研究範疇包括中國語言學、粵語正確發音、語法、句法對比及語言習得。中文科補習天王林溢欣曾是他的學生。他因在電視節目中以輕鬆搞笑手法講解粵語用字及語法而成名。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟