溫碧霞32年後重遊北京故宮 懷念《中國最後一個太監》

溫碧霞(Irene)完成上海及杭州工作後,轉眼已飛到北京展開新一輪工作,抵埗後,昨日(28) Irene趁着未開工,放了一日假遊覽北京故宮,這是她相隔32年重遊故宮,令她回憶返晒嚟!

Irene到北京工作已是無數次,但每次都來去匆匆,工作完就馬上離開,一直都沒機會遊覽北京的名勝,昨日重臨舊地,心情十分興奮:「來到故宮,回憶即刻全部返晒嚟,原來對上一次到北京故宮已經是32年前,當時到故宮拍電影《中國最後一個太監》,依然是以前的故宮,保留完全一模一樣,沒有變過,好記得我們在故宮拍戲,在長城睇日出的壯觀景色,好難忘,我都好想再去長城,可惜呢轉時間太趕,希望可以返轉頭再去長城。」

昨日遊故宮,Irene自覺好幸運:「天氣十分好,少少熱,但有風,好奇怪噚日遊客特別少,我們好似包場一樣,好少機會故宮咁少遊客,所以玩得好舒服,真係覺得自己好好彩。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟