【新冠肺炎】施匡翹離開隔離營:血液有抗體唔會傳染

上月確診新型冠狀病毒的歌手施匡翹(Zaina)經過近一個月的治療後,昨晚深夜終於可以離開隔離營。她表示抽血檢驗後現有抗體,醫生亦表示不會將病毒傳染他人,故無需再自行隔離。

施匡翹昨日在鯉魚門隔離營驗出血液中有武漢肺炎抗體,終於可以離開。

Zaina表示:「噚日醫生安排到我抽血,睇吓我血液有冇抗體,我都估唔到即晚通知我話我血液有抗體。 當然我係想即刻離開返屋企啦!」

另一同樣確診的麥德羅早前出院後約劉少君嘆茶而被網市民鬧爆,她透露有問醫生要不要做隔離:「醫生話有抗體之後唔使做隔離,因為代表唔會傳染到人,有抗體可以自己打敗呢個病毒。醫生叫我唔使擔心,反而要做足防疫措施,出去保持衞生,避免再感染,因為呢個抗體冇人講到可以維持幾耐,所以無論點都要做好防疫措施。」她表示多謝大家關心,又謂在隔離期間有很多感受,或於復工後與大家分享。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟