【抗爭一年】劉頴匡:割蓆即意圖欺騙攬炒派

劉頴匡(右)。(資料圖片)

民間集會團隊(Hong Kong Civil Assembly Team)發言人劉頴匡向來以機智冷靜著稱,總是能夠突破盲點。然而,社會在抗爭路上停滯下來之後,政府展開對抗爭者的清算,令他們彷徨無助,恐怕會形成內閧。

劉頴匡指:「明明開協調會傾好曬大家都同意要有共同綱領,傾好埋字眼點寫,而家忽然又話唔洗簽,咁係邊面搞分化?傾好啲嘢可以亂咁改嘅,開會黎做乜?而家係少數唔肯攬炒既人同左我地所有攬炒派割蓆呀!我地作為被騙一方,走出黎講返原本傾好既野,反而變左係我地搞事?唔係啩!」他意指其他的抗爭者現時割蓆,即意圖欺騙付出太多的攬炒派。

劉頴匡7.21進入立法會大樓內的案件於6月10日(星期三)在「進入或逗留在會議廳範圍」罪上加控「暴動罪」,排期在8月3日(星期一)再審訊。「暴動罪」的最高刑罰是監禁10年。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟