【新冠肺炎】大學成績表推「合格」自由選項 大學生憂下學期網課造成不公

大學生討論成績表上以「合格pass」來評分的結果是不符合「公平性」的選擇,認為:「其實一旦開始有pf呢個選項,以後所有申請scholarship, exchange, dean list 全部都會唔公平啦,唔通佢會因為你一科pf都冇,欣賞你咁君子,但係cgpa唔過3都俾dean list你咩?咪傻啦。仲有如果下個學期或者下年都係繼續zoom, 大家係咪諗住繼續pf落去?」

「如果你真係知公平點解,就唔會話pf係唔公平。」當初以「合格」的自由選項來作成績表上的評分,是顧及大學生網上學習的不便,而且在「不公平」之下,並非每人家中都適合上課學習。

現時卻有人認為「合格」的自由選項違反公平性」,完全沒有想及逆境下學校推行決策的初衷及困難。至於社會回復正常之後,特殊政策自然是不適用了,也要等校方公佈消息,而非亂「評月旦」。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟