黃祥興做教「煮」AGA隔空慰爹哋

唱作才女AGA(江海迦),趁父親節來臨,專誠跟圈中暖男廚神黃祥興「拜師」,學煮地道西班牙海鮮炒飯,實行隔空獻給爸爸,並祝願天下Daddy「父親節快樂」!

AGA向黃長興拜師,炮製西班牙海鮮炒飯。

一進入「煮」場,AGA即向祥興「備案」自爆鮮有入廚、甚至對烹飪一竅不通:「喺屋企主要係媽咪入廚,佢中西菜都識,我好多時喺屋企都係寫歌,好少行入廚房,就算行入廚房,媽咪都會覺得我阻住佢。」雖然AGA自嘲廚藝麻麻,但她無論即場切材料或煮食手勢都有板有眼,連祥興亦不禁讚她,難怪她自豪表示在家中廚藝排名是「低處未見低」,皆因爸爸、家姐們都不懂烹飪。

AGA自嘲廚藝麻麻,但她無論切材料或煮食手勢都有板有眼。
整咕嚕肉父冇聲出

早前疫情期間,AGA笑言已多了時間嘗試入廚,而她最愛就是焗製甜品。說到為爸爸做菜,AGA回想起來原來只有一次,她說:「爸爸同我都好鍾意食咕嚕肉,因為媽媽經常喺澳洲,有時香港得我同爸爸,所以我試過一次學煮咕嚕肉畀佢食。不過爸爸嘅評價係叫我以後唔好再煮⋯⋯哈哈講笑咋,佢冇出聲,而且默默咁食晒!」AGA坦言除了Daddy之外,從未有人「有幸」試過她的廚藝:「冇信心煮畀其他人食,唔想危害別人健康,我覺得烹飪係要練習,煮完又要逼人食,對方又唔好意思同你講唔好食。」身旁的祥興聞言即說:「可能下一個有份食你煮嘅嘢,就成為你嘅真命天子!」AGA即耍手擰頭指不想毒害他人。

AGA話自己好少入廚。

結果AGA在祥興帶領下,順利煮出色香味俱全的西班牙海鮮炒飯,她試食後也不禁大讚自己:「跟祥興學做呢道菜,令我對入廚有番信心!第一次為爸爸學西班牙菜,好期待有日可以親自下廚煮畀爸爸食!」

AGA試食後也不禁大讚好味。
開騷難忘父女同台

提到父親節,AGA指爸爸今年因疫情影響仍身在澳洲未能返港,但兩父女一直感情深厚,最難忘是自己首次在麥花臣開演唱會時跟爸爸同台演出,AGA表示:「爸爸一講起音樂就好認真同比較嚴厲,我喺佢面前唱歌、彈琴都好驚,由細到大,我都好想爸爸帶我出去睇佢演出,直到我嘅首個演唱會,人生第一次與爸爸同台演出,好大感受,記得當時自己好緊張,反而爸爸好輕鬆,仲叫我唔使緊張,Just Enjoy!我覺得能夠與爸爸同台表演,係一個認同。」AGA續說,在早前的巡迴演唱,爸爸每場都有撐場支持,而每晚表演過後,他亦會指點AGA需要改善的地方,可見爸爸對音樂的熱誠及嚴謹。

咁成功梗係要影相留念啦!
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟