阮民安推動新音樂圈 支持網絡歌手

阮民安(Tommy)的「反送中」歌曲《煲底之約》十首得獎網絡歌曲之一,我表示見到候選名單係一班好受歡迎嘅的新力軍,將推動一個新音樂圈,支持新網絡歌手。
阮民安的「反送中」歌曲《煲底之約》是其中一首首得獎網絡歌曲。
由於疫情關係,大會上月中在網上公布賽果後,已安排十首歌曲得獎者各自拍攝得獎感受,Tommy和晴天林在錄音室預錄片段,在晴天林彈奏下Tommy即場演唱《煲底之約》,事後Tommy說:「我哋經歷過好多唔同電台、電視台嘅頒獎禮,我覺得要俾啲credit新一批歌手,佢哋好多時冇機會踏足傳統大台傳統傳媒嘅頒獎禮,所以呢次活動我非常支持,我見到候選名單係一班好受歡迎嘅新力軍,佢哋嘅 hit rate 全部百萬起跳。至於《煲底之約》好多謝填詞既鄺神(鄺俊宇)、作曲嘅我、日本嘅編曲朋友,同埋 mv 女主角周庭,隻歌做出嚟冇諗過會有任何獎項,冇商業計算,純粹為運動打氣,希望嚟緊繼續做音樂,大家會支持我,同埋支持新歌手最重要,推動一個新嘅音樂圈,改朝換代,一齊努力。」
阮民安即場演繹晴天林的《煲底之約》。
晴天林獨攬三個獎項感開心不已,他表示:人生中第一次有咁重量級的獎項:「嚟緊我會做多啲二次創作或者原創歌,主題都係圍繞香港政治議題,正常歌手係唔會唱呢啲政治議題,依家冇人敢唱,仲有得唱嘅時候會繼續唱落去,令大家放鬆一吓或者令更多人關心香港發生緊嘅事。」他坦言因近接國安法在即,在創作上有顧忌,但仍會繼續唱下去。
蓋世寶和陳以誠醫生合唱的《擊退病毒》獲獎,她說:「呢首歌帶俾我嘅驚喜係一浪接一浪,事緣我嚿年離巢後好多朋友inbox支持,好感動,表示好掛住我做嘅兒童節目,我就諗做番首兒歌送俾佢哋,後來就作咗呢首歌。」演唱片段將於本月 27 日晚上 8 時在 hmvod 及 PlayYeah TV直播。
蓋世寶和陳以誠醫生合唱的《擊退病毒》獲獎。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟