梁祖堯醉心種植圓農夫夢 連場大雨令西瓜爆開勁心痛

藝人除了拍戲之外,其實還有很多興趣,好似梁祖堯咁,由細到大都喜歡種植蔬果,由於他的舞台劇受疫情影響延至8月公演,他就趁著這段時間歸園田居,做全職農夫圓夢。其中,梁祖堯就種了60個西瓜,但因爲近期暴雨連連,他所種的西瓜有不少都爆開了,令他非常心痛,更在ig上載圖片分享。他表示:「連日暴雨,對於收成期的西瓜傷害很大。這個時候需要乾燥的天氣,但西瓜因為吸太多水所以爆開了,到目前為止已經爆咗10個了。其實如果現在採收,就可以保住西瓜,但係西瓜嘅味道已經因為吸入大量雨水已變得淡了,不夠甜。希望呢兩日天公做美,西瓜溫和地曬吓太陽,揮發咗一啲水分,甜度就倍增!」

他續指:「雖然真心唔知道最後可以收到幾多個,雖然話晒辛苦咗三個月,每日照顧見到爆咗真係好心痛,雖然一分耕耘真係唔係一定有一分收穫,不過, 但係作為一個農夫,我真係好想畀到最好質量嘅嘢大家品嘗,咁,先對得住過去三個月嘅努力!星期日,馬寶寶農墟見!西瓜數量非常有限售完即止,但同場我個小地攤都會慈善義賣其他嘢,希望大家多多支持!」

梁祖堯ig圖片
梁祖堯ig圖片
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟