【新冠肺炎】「TVB御用爛仔」中佬游飈 成抗疫商家傳生意做不停

ViuTV新節目《中佬唔易做》訪問袁富華、古明華、張松枝、麥長青、敖嘉年及艾威6位資深演員,投身另一行業。原來有「TVB御用爛仔」之稱的游飈樂於介紹朋友工作。

現年52歲嘅游飈,中三已經開始做臨時演員,到89年正式加入無綫。他曾透露在無綫做足21年,到2012年離職時人工都只係10,500元,連看更都比他高人工,公司亦只曾加300元挽留。不過他未有因而覺得無綫刻薄,因為沒人強迫演員簽約。

游飈開始成立自己的生意,與日本公司合作,主力負責做去甲醛工作,親自做工程。他透露東南亞亦有其客戶。由創業至今,游飈的公司只有6名員工,全部均屬兄弟班。近年游飈公司除甲醛工作外,亦獨家代理抗菌產品水觸媒,有指之前疫情肆虐時,產品一度賣斷市,甚至被人炒高價錢。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟