黃澤鋒任女兒發展個人興趣 望能快樂成長

現年53歲的黃澤鋒去年一索得女。這名新手爸爸為迎接小生命的來臨,凡事親力親為,產前聽多個肓兒講座,今年因武漢肺炎疫情,暫時放下手上的工作,更多時間陪伴兩母女。他坦言不會因女兒是家族最細的一員而被寵壞,自己亦不會做「怪獸家長」,但會讓她嘗試多方面發展,最希望囡囡能快樂成長。

黃澤鋒的愛女「小黃妃」黃熙恩去年出世。(黃澤鋒提供圖片)

黃澤鋒的太太去年以52歲高齡,為他誕下「小黃妃」黃熙恩,首次榮升父親他直言曾擔心太太身體狀況:「我太太懷孕時都51歲,其實陀嗰個過程都驚,因為始終女人去到呢個年紀懷孕,所有好多嘢都唔同晒。」他稱二人與後生的新手父母無異,自己亦於太太產前聽了多個講座,直言對自己有好處:「有人問我咁嘅年紀咩都睇過,但我真係未睇過。依家知喺個過程有份參與,有份去學咪知囉。」

黃澤鋒一臉慈父樣,果然有女萬事足。(蘇震揚攝)

養子方知父母恩!愛女已經一歲,黃澤鋒非常感恩這份天賜的禮物,終於明白有小朋友,家庭才完整的說法,亦明白照顧他的父母當年照顧他都很辛苦。他以「反斗」形容愛女,行為某程度上與他自己小時候近似,笑言是有遺傳。講到有女兒後有何改變,他指自己更有耐性,亦發少了脾氣,要於女兒前做好榜樣。

黃澤鋒在女兒出世後更有耐性,亦發少了脾氣。(蘇震揚攝)
嗌「嗲」感奇妙

除了演員身份外,黃澤鋒亦是拳擊及游水教練。受新型冠狀病毒疫情影響,令他暫停所有課程教學,有更多時間陪伴愛女。他稱囡囡大得快,每日都有變化同新事情發生。訪問前一日,女兒第一次叫他做「嗲」,感覺開心和奇妙:「如果我唔係屋企唔知佢真係嗌嗲。諗唔到去到53歲有個女嗌我。」

女兒嗌一句「嗲」,令黃澤鋒冧到爆。(黃澤鋒提供圖片)

至會否讓培養女兒成為運動員,他說:「我運動員出生唔代表小朋友可以做運動員。佢一定要學識游水,但唔代表識游水就可以做運動員。如果有呢個心,我當然會培育佢啦!我都會教佢打拳自慰,但唔代表做拳手。」他謂先會讓女兒作多方面發展,最緊要看自己是否喜歡:「無論鍾意咩運動都好,我覺得揀一樣嘢玩冇咁心散。」

黃澤鋒會任女兒發展個人興趣。(蘇震揚攝)

唔怕有代溝

香港「怪獸家長」多,雖然黃澤鋒已開始為一歲的女兒將來的學習計劃作打算,但他認為囡囡可以「玩多陣先」,又謂女兒未必一定要讀到大學,最緊要快樂成長,亦盡量希望多些時間陪女兒。50多歲生小朋友,黃澤鋒坦言曾擔心與女兒會出現代溝,但自己的學生都是3至10多歲,故認為溝通不是問題。

黃澤鋒認為只有成人迎合小朋友,同時亦要從小管教,以免愛女被寵出公主病,又用黃飛鴻及石堅比喻自己和太太:「兩夫婦要配合,我做黃飛鴻好人嗰個。(會較黐你?)又唔會,因為始終老婆照顧佢,佢救命先搵爸爸。」至於會否再追仔,黃澤鋒坦言沒有所謂說:「最緊要太太身體頂唔頂得順,畀多個小朋友我都開心。其實我仔女都冇所謂,仔女都係自己。」但他坦言希望再生多一個,讓女兒學識分享:「唔想我兩公婆走咗,得佢一個。如果有姊妹妹或者細佬,唔使孤伶伶。」

黃澤鋒(左)與鄺芷凡(右)早前為香港開電視節目《我的志願速成班》擔任主持,與藝人名人探討培育小朋友的方法。陳柏宇(中)是其中一集嘉賓。(資料圖片)
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟