【新冠肺炎】家居辦公下考驗主僱信任關係 同樣可查工作紀錄

(網絡圖片)

家居辦公(WFH),其實好似好多老闆都不多喜歡。固然人人會講,「要偷懶或扮工在公司都可以」。不過,員工總不能在公司睇住porn hub然後攬住條女吧?都係有個譜嘅。「留唔住你個心,都留住你個人嘛。」

網民指:「Axos Financials嘅CEO(墓事長)就話畀員工知,拿,老大哥睇住你呀。唔好以為WFG就蛇王,公司會log晒你啲鍵盤打過乜,紀錄低你上過乜網,可能隔十幾分鐘就隨機影下你個screen。話因為太多人濫用喎,彈性上班變咗放假。所以老細就出招啦。」這些監察軟件,而家就好有市場了。不過最有趣是,Axos就不肯評論,到底CEO本身是否都受同樣嘅監控。只要一早有同員工講種種監控,是合法的,至少在美國是。但如果你WFC,公司要在你部機度裝,又係另一回事了。當然公司講法,就一句保安理由大晒啦。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟