【武漢肺炎】歐陽偉豪開Ben Sir學堂辯中國病毒

中大中文系前高級講師歐陽偉豪博士指:「我可能讀得書少,思想單純,情感冇感豐富,同自我中心,中國病毒同Ben Sir學堂一樣,都係啲好正面嘅嘢,語言學上同屬複合名詞(complex noun),中間可以無限延伸,即:Ben Sir學堂(Ben Sir主理的學堂)Ben Sir’s Academy(the academy set up by Ben Sir)、中國病毒(中國戰勝的病毒)The Chinese Virus(the virus beaten by the Chinese)。可能呢個無限延伸嘅結構,令到涉及嘅情緒都無限延伸,無唔無謂就見仁見智。」

Ben Sir 又開辦「維園高中學堂」:「HKDSE作文考評局標準,例如:立意深刻,由中大中文系老師制定,我曾是中大中文系老師,較容易接近考評局標準的思維。高中生,下星期維園見。」不過,大學講師「接近考評局思維」與否是很主觀的,因為課程綱要在變動,前線教師更清楚考試內容。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟