【咪做垃圾蟲】拉隊登山執垃圾 On仔:請自行帶走垃圾

武漢肺炎肆虐,因為怕被傳染大家被逼留在家中「自我隔離」,好多人都會覺得去效外行山可以呼吸到新鮮空氣,但人多咗總有啲人冇咩公德心,搞到山上滿佈垃圾,陳健安(On仔)有見及此就在拉大隊去執垃圾,更將故事在社交媒體分享。

陳健安 IG 圖片

陳健安社交網全文:

今日第一次行山執垃圾之後,我覺得自己好污糟。
事緣係咁,
Van:「喂,不如行山執垃圾?」
我:「好呀。」
就係咁,Van就負責去統籌,例如揀路線,就要諗吓大家嘅能力,因為一行十幾人,又唔知大家有無行山經驗等等,又例如準備gear,買垃圾袋、夾夾、手套等等。
好記得行到20分鐘左右,到第一個point,有舊大石,大家可以休息一下,然後向下一睇,嘩,咁快打大佬?心入面開始盤算,真係執?然後又諗,越無人行入去就更加要走入去執,總要有人去執,況且今日目標清晰,唔係嚟嘆風景。
冇諗過大半個人咁高嘅垃圾袋咁快就滿左七成,然後又開始諗,執到幾時?「個袋滿哂咪走囉。」先廿分鐘,咁快就7成,預計仲有三粒鐘行,負重十幾磅咁行,好辛苦喎。
然後就將垃圾平均分開,每人都拎啲,好在人多,而大家都好明白事理。
行左四個幾鐘左右,接近尾聲,喺沙田坳落山途中見到一個斜坡下面有大量垃圾,我同魚佬估計過有路行落去,諗住盡執,到真係行埋去,發現好污糟,又有好多飛飛,確定我哋自己無眼罩,唔夠gear,就惟有放棄。
真係尾聲喇,大家負重幾個鐘都好攰,問題又嚟,要搵垃圾站,行左差唔多半個鐘先搵到,搞掂,亦唔該垃圾站姐姐咁啱開門俾我哋掉垃圾。
最後我覺得自己從頭頂到腳趾尾都好污糟,好想返屋企即刻沖涼,又唔想搭任何交通,因為覺得自己污糟,怕整污糟人哋㗎車,乜都怕。
講咁多都係希望大家理解多啲每個崗位面對嘅困難同心理關口,互相尊重之外,行為上都有所改變,例如有啲膠樽係出現喺危險斜坡上面,清潔者就會因為我亂拋,而要面對呢個跌落山嘅風險。
最後,「請自行帶走垃圾」#初登獅子山#大自然下人人平等。」

陳健安 IG 圖片
陳健安 IG 圖片
陳健安 IG 圖片
陳健安 IG 圖片

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 ?手機APP!玩遊戲
?送你《祟光》現金券
?送你《鴻福堂》現金券
?送你《百佳》現金券
?送你德國手工啤
??一玩即知中咩獎!?
——————————

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟