【武漢肺炎】中文大學倉促隔離內地學生安排惹不滿 暴露行政溝通弊病

(網絡圖片)

學校是社會的縮影,強徵住宅範圍作隔離,會因欠缺溝通引致民怨。中大宿生指:「Ihouse3(國際生宿舍3座)攞嚟隔離大陸翻嘅nds(內地生)?!事前完全冇預先知會宿生,淨係今日send左email話ihouse3嘅學生are advised not to enter ihouse3 嗰啲。想翻去拎翻少少野都唔知點翻,層層都充滿nds ….=同林奠直接話用雍雅山房做隔離有乜分別?邊有可能先斬後奏咁處理? at least都早啲叫local宿生翻去執野、拎翻需要用嘅野啦。」

網民回應:「係翠雅山房呀。心諗咩年紀既人會識得雍雅山房(汗)。」

今次緊急事件,暴露大學行政溝通的弊病,而且大學與各學院的溝逍仍屬不足。下學期需要實習及交流的學生及負責的行政人員,也因為未知外國「封香港關」時的入境許可安排、社會各機構恢復運作情況而迷茫。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟