網民:中大保安登記制 剝奪員生出入自由話語權

中文大學校園((網上圖片)

雖然中大校長曾經一度化身為為「段爸」,但網民質疑中文大學外判保安,是社會極權的縮影,收緊自由。於是發帖文如下:

「好多人唔知,尋晚(前晚)除咗有同學因為跳黨鐵閘被保安阻撓回校外,仲有幾個同學因為黐文宣嗰陣,畀十幾個保安圍住,登記個人資料。

「有唔少同學似乎覺得,保安登記制度可以阻礙遊客入嚟,幾好吖咪繼續由得佢囉。然而,上述嘅兩件事顯示保安登記制度係幾咁危險。

「1. 未經諮詢授權就剝奪員生出入自由,變相剝奪員生對校政嘅話語權。We became no stake in this University.

「2. 1 員生無從監察保安組工作,權力隨時膨脹無人可管。

「2.2 保安組職權不明,推諉卸責,遇到問題就推高層出嚟,高層遇到問題就推返落保安度。

「3. 保安外判,問責關係成疑。外判保安亂鳩鬧人就只係嗰個保安嘅事,最多懶落外判公司度。學校就將自己嘅責任都外判,『保安質素參差唔關我事㗎。你自己去搵佢傾啦』。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟