【6千變6萬!】Bob半年間人工勁升10倍 原來全靠呢一招……

阿Bob林盛斌由新城電台出身,入行至今16年。當年憑主持《新香蕉俱樂部》節目上位,其後更過檔大台成功入屋,拍劇、拍戲和做主持等身兼多職。日前阿Bob在個人社交網憶述當年做sales(銷售員)時,人工由6,000變60,000,當時覺得自己是人生贏家!

(Facebook)

阿Bob寫道:「我人生第一份工,就係喺電台做Sales。當年我嘅銷售成績,今日回想番,算唔錯,由起初底薪6、7千蚊,只係短短半年時間,到我離職嘅時候差唔多出緊6、7萬一個月,以一個啱啱大學畢業出嚟做嘢嘅死o靚仔嚟講,直頭係好似人生大贏家咁!」

(Facebook)

除此之外,Bob還分享成功之道:「點解我可以做到?因為我好明白一個道理:『我唔係打緊一份工,我係經營緊我嘅生意。』如果你只係當一份工,你得到嘅只係人工;如果你當係自己生意,你得到嘅就係利潤同回報。當你好重視你盤生意,覺得間公司你都有份嘅時候,你嘅目標、你嘅心態、你嘅想法、你嘅行為,同『只係當自己打份工』會有好大嘅分別,而呢個分別,經過一段日子,就會帶嚟好唔同嘅結果。」

——————————
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 ?手機APP!玩遊戲
?送你《崇光百貨》現金券
?送你《鴻福堂》現金券
?送你《百佳》現金券
?送你德國手工啤
??一玩即知中咩獎!?
—————————–

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟