【藝員訓練】杜汶澤教特首塗白花油催淚「如果唔得不如扯把!」

(杜汶澤@IG)

日前(11日)警方與示威者多處爆發衝突,期間更有少女頭部被布袋彈重創右眼,令民怨升至沸點。特首林鄭月娥昨日早上召開行政會議,並同時會見傳媒。林鄭月娥照例遣責暴力衝擊行為,又話一切平靜後,會真誠對話、修補撕裂云云。發言期間她就如早前接受TVB專訪時一樣,聲音一度哽咽但就沒有眼淚。

杜汶澤作為香港電影評論學會影帝,他今日在FB留言,講到特首林鄭在記招上喊極唔出的表現︰「曾經盡過力,嘗試谷眼淚,結果失敗。導演我要求換人,咁點收工呀?」
藝人杜汶澤向傳媒表示,特首如要在公眾面前流激,可以使用外助方法如倒豎葱或搽白花油。杜汶澤又指出一個沒有心的人是很難哭的,並請林鄭向「肥媽」借鏡,杜汶澤︰「至於形態動作方面,可以學下肥媽咁,大力用腳揼地,可以增強自己氣勢同帶動到情緒。聲線方面如果真係喊唔到嘅話,就唔好扮飲泣聲,因為好容易穿崩。以上建議真係做唔到,我諗你都係扯把啦。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟