血病妻疑復發 黃日華停工照顧

黃日華太太、現年58歲的梁潔華2013年底驗出患有壞血病,據指每月須花10萬元醫病,經過多次化療病情一度趨於穩定。最近有傳梁潔華舊病復發,有媒體發現黃日華近日多次陪伴太太出入醫院,據知更已推掉所有工作,停工照顧太太。黃日華接受媒體訪問時,承認太太因指數回升要接受醫生觀察,他指太太「抵抗力係比正常人低啲」,目前正在家中休養。

梁潔華:冇咗佢唔知點算

梁潔華與黃日華同是無綫藝員訓練班出身,二人因合作拍攝《京華春夢》認識,1982年拍拖,至今已結婚30年, 28歲的女兒黃芷晴是香港電視HKTV)藝員。

黃日華在演藝作品中多數飾演敦厚情深的角色,現實中的他一樣是「愛妻號」梁潔華患病多年來,一直全天候照顧梁潔華曾讚丈夫:「佢試過朝早飛去第二度做嘢,夜晚嚟醫院問我有冇事,然後先返屋企!我見到佢好辛苦,我好感動!冇咗佢都唔知點算!」

迷上粵劇 上月本有演出

經過五次化療,梁潔華病情趨穩定,一年後再度現身公開活動,病愈後對粵劇更添興趣,跟隨粵劇名伶文千歲及梁少芯夫婦學戲,將精神寄託在粵劇上,獲家人全力支持。今年年中時,她曾透露10月會演出劇目,但最後卻不了了之,連文千歲在上月舉行自傳記者會,她亦未有出席,代她撐場的黃日華當時說:「人多嘅地方佢唔方便出席。」

黃日華近日被問到太太病情,他平靜地回應:「其實都成日入醫院覆診,指數係升升哋,觀察中!冇嘢嘅,放心。(依家太太喺醫院定屋企?)屋企休養緊,抵抗力係比正常人低啲。」問到女兒有否花很多時間陪媽咪?黃日華笑了笑說:「我啫!佢今日都要開工。」說罷即轉身離開。

有指黃日華近日已推掉所有工作,停工照顧太太。(網上圖片)
梁潔華與黃日華同是無綫藝員訓練班出身,至今已結婚30年。(網上圖片)
黃日華、梁潔華與女兒黃芷晴一家三口。(網上圖片)
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟