【新聞小花】唔止梁凱寧? 佢哋都有潛質成為「美女主播」!

圖︰TVB新聞小花(網上截圖)

要做TVB「人氣女主播」唔止要咬字正、報道流暢,仲要笑容可掬,生得靚、有氣質……「新聞小花」歷經更替,由黃婉曼、羅鈺文、陳嘉倩,到近期的梁凱寧、金盈、麥詩敏,都是網民關注的「美女主播」。其實除咗佢哋,以下呢3位都好有潛質成為「新一代美女主播」!

賴凱靖

現年23歲嘅賴凱靖(Rachel),去年畢業後即投身TVB新聞部;當中,為人印象深刻的,是主持節目《探古尋源》,介紹沙田歷史。Rachel更獲高層賞識,被調派到無綫新聞台做主播。睇返佢有9,000人follow嘅ig,更發現Rachel係文青女生!Rachel不時會分享佢嘅菲林機相片;經常機不離身嘅佢,會用相機攝下有構圖、有角色嘅照片,而且更不吝嗇於相片中騷長腿!

李慧怡

李慧怡(Frida)同Rachel一樣都係1995年出生,佢畢業於香港樹仁大學新聞與傳播學系,亦係一畢業就加入TVB新聞部,做財經組記者。Frida主持財經節目好受網民歡迎,有網民大讚Frida樣子清秀、短髮好睇!現時Frida亦有在無綫新聞台做主播,大家就有更多機會見到佢喇。

鞠頴怡

鞠頴怡(Venus)未加入TVB新聞部前,於2015年就開始於Now新聞台做主播,到2017年年中先加入TVB新聞部,成為財經組高級記者。Venus主持財經資訊台節目《樓市點睇》,又介紹樓盤、又去驗樓,畀人專業又親民嘅感覺。

【靚相逐個睇!】
圖︰賴凱靖本身真係好文青㗎!(ig圖片)
圖︰李慧怡一畢業就加入TVB新聞部。(網上截圖)
圖︰鞠頴怡給人親民感覺。(fb圖片)
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟