分享患情緒病經歷 林欣彤壓力爆煲體重曾跌到得80幾磅

林欣彤

歌手林欣彤(Mag)出席活動,以情緒病患者的過來人身份剖白,分享精神健康保障的重要性。活動上Mag講到當年飽受情緒病困擾的經歷,她透露當年參與歌唱比賽《超級巨聲2》後,在亳無心理準備下加入了娛樂圈,期間常有大批記者跟出跟入,令她感到很大壓力:「成個世界都180度變咗!我本身對自己嘅要求好高,大家亦對我抱有期望,喺咁嘅情況下我敢加唔想有任何出錯,每當唱得唔夠完美就會更大壓力。」她坦言要適應娛樂圈生活已經不易,加上當時家人有事,導致壓力及不快瞬間一湧而來。

林欣彤分享患情緒病經歷

體重曾暴跌至80幾磅

Mag患病時聲帶撕裂以致失聲,須停工休養及接受治療,當時她的體重更一度暴跌至80幾磅,她憶述:「當時成日喊,變得好悲觀、冇晒動力,聲帶痛到唱唔到歌、講唔到嘢,做人失咗方向,好無助好辛苦!其實我都用咗一段時間先接受自己有呢個病而去求醫,除咗多謝醫療團隊同醫生外,仲好多謝家人同朋友,特別係家人,喺我患病期間,睇到佢哋同我一樣無助,好感激佢哋陪我度過難關。」

林欣彤
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟