【新冠肺炎】歐陽偉豪反思教學模式 疫症下師生維園上語法堂

中大中文系前高級講師歐陽偉豪博士反思教學模式。他說:「大停課期間,我唔需要網上視像教學,所以有空閒諗下啲極端問題。1. 有冇邊啲課題非用網上教學不可?例如:物理力學?2. 有冇邊啲課題一定要喺課室面授上堂?例如:品德情意?

「確立咗邊類型嘅知識屬於上面嘅極端之後,其餘的知識就喺兩極中間作程度上嘅分佈,有啲偏向網上學習,有啲偏向課室面授學習。除此之外,我最近同幾個小朋友喺維園上語法堂,我哋仲可以問:3. 有冇邊的課題一定要喺戶外面授上堂?例如:體育堂?今日講到時態同體貌。啲社會棟梁分得到:doing, done, 做咗,做緊同時間無關,當然就唔識progressive aspect (進行體)同perfective aspect (完成體)呢啲meta-language。」他的語法堂收費不菲,可是仍有莘莘學子在停課時期報名參與。

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟