【武漢肺炎】學生面對資料不公平下個人責任 冀向校方爭取學分合格

〔網絡圖片〕

中大學生指疫病之下在居家學習困難,希望以「學分合格」的形式過關。「因為窮,搞到我有精神病,我而家精神狀態極差,開放式單位一入門口就係床,屋企人鼻鼾聲好大,一個寧靜嘅睡眠環境都冇,晚晚冇覺好訓,心情好低落,看不見將來,如果今個sem冇p/f,我GPA實凍過水。以前所有溫書都去拉把(圖書館)。

「唔代表面對唔公平,可以一句『我更努力咪得囉』就完。面對不公唔出聲,咁樣只係將社會運作中所產生嘅唔公平嘅解決/克服責任推晒去個人身上。」

旁人認同疫病之下學習困難,學生因為外圍因素沒有接受完整的學習機會。「而家都係講緊要有pass/fail呢個option, 俾真係好受影響嘅同學一個選擇,唔係要學校要俾咩咩咩額外資源出嚟喎。同學不如直接向校方爭取啦。」

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟