【武漢肺炎】外國輸入確診個案增 香港人沒有正常生活上了寶貴一課

入境處人員為一名需輪椅輔助的人士登記資料。

目前由外國輸入的武漢肺炎確診個案飊升,於是香港開始有聲音表示,估計4月下旬復課的機會不大。這個下學期,所以人都有苦捱,沒有「正常生活」彷彿就是一種懲罰,上了寶貴的一課。

有網民指:「我係一名幼稚園老師, 懇求家長讓小朋友和老師放暑假,講真,呢段時間,個個都 suffer 緊, 點解仲要暑假捆綁大家呢? 要做嘅而家都做晒, zoom, 拍片上 YouTube, 出功課, 出工作紙,打電話 ….

「諗真啲幼稚園階段嘅小朋友需要自由遊戲, 困左咁耐喺屋企真係夠,如果疫情放緩,比小朋友參與多啲戶外或課外活動,促進社交仲好過留喺學校上堂 …

「佢地唔係真係要”學野”, 學句式,學計數,小學一定學到,佢地只係幼稚園 ….. 要學嘅知識還有漫漫長路。高抬貴手,放過老師,放過自己小朋友 …..」

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟