歐陽偉豪擬定政綱:廣東話的國際戰線

(FB@Ben Sir)

中大中文系前講師歐陽偉豪(Ben Sir)似乎有意參政,連政綱也擬定了。

他指:「政綱一、廣東話的國際戰線:反送中加肺炎,香港嘅香港人身份相繼提升,係咪提升到同『既係香港人亦都係中國人/ 中國香港人』 就要做過問卷先知。而廣東話嘅地位與認同亦都會高好多,咁係咪必然會多咗國際關注呢?如果多左外國邀請我去講棟篤笑,咁咪係囉。如果冇,咁咪唔係囉。

「政綱二、互相歧視就會冇事:歧視,係一個心理動詞,我唔講,你其實唔知,行為上你只係知道被拒絕。我餐廳唔做你生意,你只係feel到被我拒絕,知埋原因咪你樣衰而被我拒絕,跟住你去隔離餐廳度食,成個過程只係分流,你被我分流到其他餐廳。醫院都有分流,分緊急非緊急,你唔會嗌通街話醫院歧視你。再退一萬步,我餐廳分流咗你,唔畀嘢你食,你髮型屋都可以分流我,唔幫我剪頭髮。互相歧視,人人分流,咁咪冇事。歧視有理,分流無罪,廣東話萬歲。」

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟