【武漢肺炎】大學生憂出國讀書安排:學業獎學金保險

中文大學校園((網上圖片)

疫症下大學生憂出國進修夢碎。網民指:「歐洲而家肺炎爆得好勁,度度都每日都幾單幾十單咁升,我地班exchange student都好驚遲d會封城停課或者無機番香港/到都要強制隔離。我知道CU已經開左sem所以幫唔到d咩,但我地見其他大學有出email同佢地講佢地有咩options,同埋關於獎學金同保險既事。我地而家一邊係度驚呢邊會爆,一邊係度驚學業。我地間學校無轉online teaching,即係要自己揀withdraw定留係度等遲d唔知點算。仲要year 3既BA人真係好驚隔離完之後會miss左summer intern番。」

即使留在香港繼續讀書,中大學生指回校吃飯也感害怕。「今日中午在某間canteen聽到有工友連續咳嗽,未知是否是突然喉嚨不適或者其他原因,雖然佢有戴口罩,但都驚到即刻返轉頭走。想問有冇人知中大校園範圍各間餐廳是否有健康申報政策,驚食飯瀨野。」

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟