【武漢肺炎】停課期間中大學生憶書院集會可貴 網民斥責大學生唔想讀搵藉口想hea

中文大學校園((網上圖片)

中大網民問:「今個sem會唔會pass/ fail?無注意到學校有d咩關於assessment既安排?」

中大網民解畫:「個人覺得唔應該有pass/fail。今個sem上堂其實好smooth,同上個sem中途完sem唔同。今個sem堂係上足。諗吓人哋dse又有冇得pass fail啊 大學生。No offense 係咁話pass fail pass fail 嗰堆人。我只係見到一班唔想讀書嘅人係到搵藉口想hea。」

此時,又有人懷念起書院集會:「有咩慘得過shaw唔取消assembly而你又reg唔到?就係連reg唔到封email都收唔到。」而書院集會只有有pass/ fail。書院的「非形式教育」,可貴在於教導學生做人的道理。雖然目前中大停課,沒有了「形式教育」。不過,疫症下學生應該學會關心社會、容忍美德,這些都是可貴的「非形式教育」延伸。

至於大學合辦的海外交流及實習,大多生員招募不足。

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟