【武漢肺炎】民建聯:疑似陳彥霖母親反對以女兒命名西貢公園

死者陳彥霖的畫像。(資料圖片)

多名西貢區議員,計劃在區議會會議動議,將將軍澳72區休憩設施落成後,命名為「陳彥霖紀念公園」。

民建聯聲稱,受陳彥霖母親何女士的委託,指有關的命名是將陳彥霖離世,與反修例事件拉上關係,形容是混淆視聽,促請議員停止相關動議。不過,陳彥霖母親身份向來受疑。

民建聯立法會議員葛珮帆解釋陳彥霖母親不露面的原因,指何女士的情緒至今仍未平復。

另外,其實支持反修例運動人士也反對以喪生學生命名兩個西貢公園。因此,民建聯只是以隨其後。將軍澳居民指出:「我知道有好多朋友唔知來龍去脈,我唔介意講多一次。所謂命名公園嘅議案,係由一個臭名遠播嘅地區組織:『將軍澳民生關注組』搞出嚟。事前係冇得到家屬同意。周同學家人一向希望低調處理周同學喪事。成件事從來沒有站係家屬角度考慮,只係將民關為咗撈政治本錢而搞出黎卑鄙把戲。一日家屬唔表態,希望大家唔好再吹捧呢個人血饅頭議案。他們的辯解,識字都應該睇得出呢班人有幾無恥。」

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟