【抗暴之戰】西貢區會動議休憩處改名紀念「被自殺」周陳 疑未徵家人同意

有市民設置陳彥霖和周梓樂的祭壇。(資料圖片)

西貢區議會3月3日將舉行大會,民主派區議員陸平才和柯耀林動議議案,要求將唐明街休憩處,命名為「周梓樂紀念公園」,以及將軍澳72區調景嶺公園的休憩設施,命名為「陳彥霖紀念公園」。議案旋即引起多人反對。

將軍澳居民指出:「我知道有好多朋友唔知來龍去脈,我唔介意講多一次。所謂命名公園嘅議案,係由一個臭名遠播嘅地區組織:『將軍澳民生關注組』搞出嚟。事前係冇得到家屬同意。周同學家人一向希望低調處理周同學喪事。成件事從來沒有站係家屬角度考慮,只係將民關為咗撈政治本錢而搞出黎卑鄙把戲。一日家屬唔表態,希望大家唔好再吹捧呢個人血饅頭議案。他們的辯解,識字都應該睇得出呢班人有幾無恥。」

周梓樂、陳彥霖兩位學生在2019年抗爭運動中不明喪生。因為他們生前很快樂,卻離奇死亡。

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟