【武漢肺炎】葉朗程FB貼文叫外賣 反惹「公關災難」!

全城受「武漢肺炎」肆虐,外出人數大打折扣,就連用膳都改以外賣應對,口罩省得一個得一個。日前,唐詩詠的緋聞男友網絡作家葉朗程就貼出半島酒店的餐單並寫道:「市況低迷,高貴如六星酒店都要叫救命。半島紓尊降貴,推出 $380一位的生日套餐。會唔會食?我唔會囉。食半島係食個Class 㗎嘛。唔係價錢問題,係感覺問題。」

(Facebook)

葉朗程繼而說出自己的選擇:「上個星期日,我叫咗Deliveroo,食華姐清湯腩。有個$175蚊嘅極品牛腩,擺明收你Premium,外賣先有,喺華姐本店都食唔到。這便是Class了,二百蚊有找,使乜食半島。」
貼文一出令網民大感不滿,當中更指餐廳屬「藍店」,是「低Class」才是!此外,亦有網民質疑他收錢賣廣告,竟將兩間定位截然不同的食肆直接比較,風馬牛不相及:「酒店嘅$380生日套餐做咗好耐啦!」引發一場公關災難。

(Facebook)
分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟