【武漢肺炎】強制家居檢疫人士於中大昆棟樓隔離疑無申報

中文大學是榜單中香港排名最高的院校〔網絡圖片〕

中大學生終於問:「我知道中大昆棟樓有內地返黎既學生係入面隔離緊,但點解政府網上既『根據香港法例第 599A 章正在接受強制家居檢疫人士所居住的大廈名單』冇中大昆棟樓既?有冇人可以解下畫?定個學生冇報上去呀?」

網民回應:「係呢度見到過左14日https://wars.vote4.hk/high-risk。」看來抗疫高手在民間。因為內地生在2月初在中大隔離,由於2月底就完成了隔離。

昆棟樓位近中大診所。由1月29日起,中大診所亦設立了專門處理發燒病人的機制。目前部分大學設施亦重開,在接近1個月的全城抗疫之後,各機構開始鬆懈下來,打算盡快追回社會的步伐。然而,香港社會在2月的社區散播惡果並不樂觀。

另外,在政府新的防疫資訊版面(chp-dashboard.geodata.gov.hk)之下,沙田區的確診地點消失了,如火炭的御龍山住宅。

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟